Dit is hoe je schrijfjaar werkt2023-11-13T18:56:02+02:00

Veelgestelde vragen over 365 Dagen Schrijven:

Ik ben mijn wachtwoord vergeten2024-04-29T11:08:58+02:00

Je kunt bij het inloggen een nieuw wachtwoord aanvragen. Werkt dat niet? Leeg dan eerst de cache van je webbrowser.

Pen en papier of typen: wat raad je aan?2024-01-12T12:34:46+02:00

Veel mensen vragen zich af welke schrijfmethode het meest geschikt is voor de dagelijkse schrijfingangen in 365 Dagen Schrijven. De keuze tussen met de hand schrijven of typen hangt af van wat het beste voor jou werkt.

Iedereen heeft andere associaties met papier of computer. De meeste schrijfleraren zweren bij pen en papier, en ik gebruik dat zelf ook voor de schrijfbeoefening, maar ik heb inmiddels zoveel mensen meegemaakt voor wie de computer net zo intiem en handig is als pen en papier. Het kan nuttig zijn om te experimenteren en te onderzoeken of er verschillen zijn in je schrijfproces en -resultaten, afhankelijk van of je met de hand schrijft of typt voor de dagelijkse schrijfingangen. Sommige mensen ontdekken dat ze op de computer vrijer kunnen schrijven, terwijl anderen juist meer verbondenheid voelen met pen en papier.

Kortom, of je nu met de hand schrijft of op de computer typt voor de dagelijkse schrijfingangen in 365 Dagen Schrijven, de keuze is persoonlijk. Het draait erom welke methode jou in staat stelt om vrijuit te schrijven en te genieten van de reis van zelfontdekking en schrijfplezier die deze cursus biedt.

Wat doe ik als ik ‘niets heb’ met een ingang?2023-12-23T11:20:52+02:00

Gewoon erin stappen en kijken waar je uitkomt. Nogmaals, de ingangen zijn als poorten. Ook al vind je de deur niet mooi, zodra je er doorheen stapt ben je vrij om te gaan waar je wilt. Al is dat mijlenver verwijderd van de originele uitnodiging. Dit is jouw tijd. Jouw geest. Jouw liefdesaffaire met je wereld. Laat je door niets of niemand tegenhouden. Vooral niet ‘de opdracht’.

Ik heb een vraag.2023-12-23T11:19:16+02:00

Aarzel niet, stuur me hier een bericht.

Heeft het zin als ik al met een ander schrijfproject bezig ben?2023-12-23T11:12:14+02:00
Ben je al bezig met het schrijven van een boek of ander schrijfproject en vraag je je af of 365 Dagen Schrijven daarbij kan helpen? Ik weet bijna zeker van wel ja. Het zal namelijk onwijs je schrijfspieren trainen. Bovendien is het heel leuk en gezond om naast het schrijven aan je manuscript ook ‘los’ schrijven te doen, om de aarde van je geest omgeploegd te houden.
Wat je OOK nog kunt overwegen, en dit geldt met name als je fictie schrijft en werkt met personages, is dat je de schrijfingangen zou kunnen doen vanuit het perspectief van je personages. En eigenlijk geldt hetzelfde voor autobiografische schrijfprojecten – ik raad mijn schrijfstudenten altijd aan om jezelf en de mensen waarover je schrijft ook als personages te zien en benaderen. De schrijfingangen zullen zeker deuren openen en herinneringen aanboren die je anders wellicht over het hoofd zag.
Dus met andere woorden; ja, ik denk dat het zeker enorm kan helpen! Natuurlijk ben je er wel wat tijd mee kwijt, maar je kunt die tien minuten ook als warm-up zien. EN je hoeft natuurlijk niet elke dag te schrijven. Je kunt de ingangen verzamelen en gebruiken als database om zolang uit te putten als je wilt.
Mijn inbox loopt vol en ik loop achter. Heb je tips?2023-12-23T11:10:10+02:00

Laat je vooral niet opjagen door de dagelijkse e-mails. Het is volkomen normaal om soms – of zelfs regelmatig – niet aan je dagelijkse schrijfsessie toe te komen. Sterker nog, veel deelnemers zijn langer dan een jaar bezig met het Schrijfjaar.

Mijn advies is om de 365 Dagen Schrijven te beschouwen als het opbouwen van een persoonlijke schrijfinspiratie-bibliotheek. Zo heb je altijd een bron van inspiratie waaruit je kunt putten, zonder het gevoel te hebben dat je ‘achterloopt’.

Ik begrijp dat discipline soms een uitdaging kan zijn, maar eigenlijk is dat precies waar deze cursus je bij kan helpen! De dagelijkse schrijfopdrachten zijn ontworpen om je gemotiveerd te houden, maar je kunt het tempo aanpassen aan jouw behoeften. Dus voel alsjeblieft geen druk. Het doel is om jou te ondersteunen bij je schrijfproces, niet om extra druk toe te voegen.

Kan ik 365 Dagen Schrijven cadeau doen?2023-12-23T10:56:49+02:00
Jazeker, het Schrijfjaar is een geliefd cadeau voor iedereen met schrijfverlangens!
Dit is hoe je het iemand cadeau kunt geven:
Bestel en betaal gewoon met jouw gegevens. Je kunt vervolgens de bevestigingsmail die je krijgt naar diegene aan wie je het jaar geeft, doorsturen op het moment dat je maar wilt. Daar staat alles in wat ze nodig hebben om het schrijfjaar te starten. Wat ik dan wel zou doen is deze twee dingen aanpassen in die mail, voordat je hem doorstuurt:
1. vervang jouw naam met de naam van de ontvanger
2. haal de link naar de factuur weg
Zo geef je iemand een jaar lang schrijfplezier!
‘Moet’ ik elke dag schrijven?2023-12-23T10:54:23+02:00

Absoluut niet! Er zijn geen strikte regels hier. Sommige schrijvers gebruiken dit jaar om elke dag te schrijven, terwijl anderen af en toe een pauze nemen. Het is heel gebruikelijk dat mensen bijvoorbeeld twee jaar doen over het schrijfjaar.

Ik begrijp dat discipline soms een uitdaging kan zijn, maar eigenlijk is dat precies waar deze cursus je bij kan helpen! De dagelijkse schrijfopdrachten zijn ontworpen om je gemotiveerd te houden, maar je kunt het tempo aanpassen aan jouw behoeften.

Dus voel alsjeblieft geen druk. Je kunt bijvoorbeeld de dagelijkse e-mails in een aparte map bewaren en schrijven wanneer het jou uitkomt. Het doel is om jou te ondersteunen bij je schrijfproces, niet om extra druk toe te voegen.

Krijg ik reactie op wat ik schrijf?2023-12-23T10:37:18+02:00

Tijdens dit Schrijfjaar staat jouw persoonlijke schrijfproces centraal. Door het grote aantal deelnemers kan ik helaas geen individuele feedback geven op jouw schrijfwerk.

Toch raad ik je aan om de thema’s en ideeën die tijdens het Schrijfjaar ontstaan verder te verkennen. Veel schrijvers hebben inspirerende projecten en schrijfstructuren ontwikkeld op basis van hun ervaringen. Als je hierbij begeleiding wenst, bied ik persoonlijke schrijfbegeleiding om je te ondersteunen op jouw schrijfavontuur. Hier kun je daar meer over lezen.

Hoe lang moet ik per dag schrijven?2023-12-20T10:39:03+02:00

Tien minuten is haalbaar voor de meesten van ons. Behalve dat het niet teveel en niet te weinig is, is er niets bijzonders aan. Voel je vrij om langer te schrijven. Zet je timer eens op twintig, vijftien of dertig minuten en blijf je hand bewegen.

Een andere variatie die je kunt overwegen is om een aantal keer achter elkaar dezelfde ingang te nemen, met een frisse start. Stel we nemen de ingang ‘ineens wist ik het’, zet je timer dan drie keer op vijf minuten en stap drie keer met een schone lei die deur door.

Ik ontvang mijn dagelijkse mails niet.2023-11-13T18:50:41+02:00

Als je je dagelijkse mail niet ontvangt kan dat aan een paar dingen liggen. Hieronder vind je de drie meest voorkomende problemen – en hun oplossing.

  1. je mail komt in spam
  2. je hebt uitgevinkt dat je mails van me wilt ontvangen
  3. je hebt een hotmail of live mailadres (wat soms problemen oplevert)

 

1. Spam

Check eerst je spam mail of ongewenste mail (dat is soms een andere map dan spam). Zijn ze daar? Geef dan aan bij je mailprovider dat je wilt dat deze mails in je inbox komen.

 

2. je hebt uitgevinkt dat je mails van me wilt ontvangen

Als ze niet in je spam komen dan kan het dan je in je account hebt uitgevinkt dat je mails van mij wilt ontvangen.

Zo kun je ze weer aanzetten:
– log opnieuw in bij Podia, waarvan uit je mails beveiligd verstuurd worden. Dat kan via bijvoorbeeld de link in de mail met de welkomstboodschap, of welke andere mail je ook kreeg na het activeren van je schrijfjaar.
– ga naar je accountinstellingen, rechts bovenin je scherm.
– kies onderaan bij ‘opties’ > ‘meldingen’
– daar kun je opnieuw aanvinken dat je mails van me wilt ontvangen.

3. hotmail/live mailadressenHotmail/live blokkeren soms de dagelijkse mails. Regelmatig komt het voor dat de mails in je ‘ongewenste mail’ map komen (let op: dit is niet je ‘spam’ map, maar een andere). Kijk daar dus eerst even en pas het desgewenst aan.

Mocht het nog steeds niet opgelost zijn dan raden we je aan een ander, niet-hotmail adres te gebruiken. Je kunt zelf je mailadres waarop je de dagelijkse ingangen wilt ontvangen wijzigen door via deze link in te loggen. (Je kunt ook inloggen via de link in de welkomstmail, of elke willekeurige dagelijkse mail.)

 

Je antwoord niet gevonden? Aarzel niet en stuur een bericht. Mijn assistent Mireille staat voor je klaar!

Kan ik de mails op een vast tijdstip ontvangen?2022-12-29T16:33:03+02:00

Nee. Omdat je mails vanaf een beveiligde server worden verzonden kan dit moment wat veranderen i.v.m. fluctuaties op die servers. Je kunt niet instellen op welk moment van de dag je de mails ontvangt. We werken hier wel aan!

Tot die tijd raad ik je daarom aan om dan een dag ‘achter’ te lopen, zodat je elke dag op het moment dat het jou schikt een verse schrijfingang in kunt stappen. Tip: om geen dag te missen kun je een schrijfingang twee dagen achter elkaar doen, dat is ook heel interessant!

Heb ik ervaring met schrijven nodig?2022-12-16T17:07:39+02:00

Nee. Zolang je pen over papier (of vingers over een toetsenbord) kunt bewegen ben je welkom!

Waar kan ik mijn gegevens (zoals mijn mailadres) aanpassen?2022-12-16T16:51:13+02:00

Je kunt je persoonlijke gegevens, waaronder het mailadres waarop je de dagelijkse mails wilt ontvangen, wijzigen door via deze link in te loggen. (Je kunt ook inloggen via de link in de welkomstmail, of elke willekeurige dagelijkse mail.)

Vragen?

Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen hierboven. Je antwoord niet gevonden? Aarzel niet en stuur me een bericht. Ik beantwoord mijn mail op maandag en donderdag, dus kijk niet vreemd op als je niet direct van me hoort. Op andere dagen staat mijn assistent Mireille voor je klaar om je vragen te beantwoorden!

Dit is hoe ik je aanraad om de 365 schrijfingangen in te stappen:

1. Zet een timer op (minstens) tien minuten

Gun jezelf een duidelijke en haalbare structuur. Zoek een moment in je dag waar je tien minuten kunt uitkerven. Maak het leuk, lekker, praktisch. Zet je timer op tien minuten en neem jezelf voor om de volle tien minuten te schrijven. Dit is cruciaal. Dit is cruciaal. Dit is cruciaal.

2. Blijf je hand bewegen

Door je hand te blijven bewegen maak je namelijk een veilige ruimte voor je geest -wat voor mij hetzelfde woord is als voor je wereld. Door je hand te blijven bewegen geef je het signaal dat je naar alle kanten van jezelf luistert.

3. Denk niet na

Doordat je je hand blijft bewegen zul je soms geen tijd hebben om na te denken over wat je wilt schrijven. Dit is goed nieuws. Hiermee geef je jezelf namelijk de kans om in niet-weten te stappen. En dat niet-weten (wat de ene keer voelt alsof je verliefd bent en de andere keer alsof iemand je ingewanden eruit trekt) is de plek waar je je wereld kunt ontmoeten.

4. Laat de controle los

De ‘ik weet het geest’, de ik weet hoe het zit en wie ik ben en wie jij bent en hoe de wereld is geest is de dode wereld. Het speelveld van het ego. Het stoffige kabinet van muffe schrijfsels. Gun jezelf iets nieuws. Laat de controle los wanneer je je schrijfingang instapt.

Wil je het eerst eens samen proberen? Dan raad ik je aan om mijn Schrijf Workout te komen doen. In drie sessies van een half uur krijg je de hierboven beschreven basics onder de knie. 

Dit is ook waarom ik het schrijfingangen noem, niet schrijfopdrachten. Een opdracht impliceert dat je het goed of fout kunt doen. Dat je je ergens aan moet houden. Wanneer je de dagelijkse mail die ik je stuur beschouwt als ingang, dan is het deur waardoor je stapt. En je weet nooit waar je terecht komt. Je kunt het niet verkeerd doen, er is niets om je aan te houden en je kunt dus ook nooit verdwalen. Net zoals in je leven zelf is het centrum, de ultieme opdracht en vervulling van die opdracht altijd waar je bent.

Onthoud: schrijven is luisteren.

Gebruik de ingangen om de deur naar jezelf open te zetten. In plaats van te denken dat je iets moet doen, ontspan en luister. Gun jezelf elke dag tien minuten stilte, een pen en papier en ontdek het beste gezelschap dat je ooit zult vinden: dat van jezelf. Mag je er elke dag aan herinnerd worden dat je niets te verliezen hebt, en alles te winnen.

Ga naar de bovenkant